Prezentare locala

Prezentare locala

flori

Comuna Salcia Tudor este amplasata in nord-vestul judetului Braila, invecinandu-se la nord cu judetul Galati, la vest si nord-vest cu judetul Vrancea, in sud-vest cu judetul Buzau si comuna Racovita, in sud-est cu comuna Scortaru Nou si in nord-est cu comuna Maxineni.

Din punct de vedere geo-morfologic, comuna este situata in Campia Siretului inferior, iar din punct de vedere geografic in nordul Campiei Baraganului.

Cele cinci sate componente ale comunei Salcia Tudor, au aparut in doua etape deosebite in conditii social – economice si istorice diferite. Astfel pe teritoriul actual al comunei primele asezari umane stabile isi fac aparitia la sfarsitul secolului al XVIII – lea. In partea de nord a comunei prin anul 1789 diferiti crescatori de animale au poposit cu turmele pe pasunile acestor meleaguri si s-au stabilit in diferite puncte cum sunt “Moara Turcului” Chioveanu si altele.
Dintre acestia unii devin mari proprietari de animale cum au fost Olanescu, Gulianu de unde provine si numele unor sate ce vor apare ulterior ca Olaneasca, Gulianca.
Acest fenomen de migratie de la munte spre campie in cautarea pasunilor a avut loc si in partea de sud-vest a comunei actuale unde oierii coborand spre targul Braila din regiunile muntoase pe Valea Ramnicului Sarat spre campie au poposit pe aceste meleaguri, atunci pline de maracinisuri, de animale salbatice, meleaguri ce puteau oferi chiar adapost vremelnic unor fugari in moment de restriste.

In lunca Galiciei pe locul actual al satului Ariciu se stabilise unul din acesti oieri ce probabil parasise intentionat locul natal scapand de urmaritori.Acesta impreuna cu alti ciobani si-au facut bordee, in jurul stanii, pascand nestingheriti oile pe locurile campiei sterpe.Denumirea satului Ariciu ce va apare aici se pare ca vine chiar de la numele acelui oier sau simbolizand fuga sa de la munte spre campie, furisanduse cu nasul in cojoc ca un arici pentru a nu fi recunoscut.Mai tarziu chiar calatorii ce strabateau aceasta cale sfatuinduse asupra locului de popas afirmau sa ramana la cel “cu nasul in cojoc” sau la “Arici”.
In aceasta injghebare de sat ciobanii mai tineri s-au casatorit cu fete de la munte si au durat in locul bordeelor casute mici si simple dupa modelul celor de la munte. Ciobanii de obicei nu munceau pe bani si se invoiau ca la casatoria lor sa capete un numar de oi, astfel satul se gospodarea, casute mici apareau in continuare pe malul drept al rauletului Buzael astazi aproape secat, dar atunci se pare ca avea un debit de apa mai mare, rezolvand problema adapatului oilor in timpul verii.

Un eveniment important l-a constituit reforma agrara din timpul domnitorului Alexandru Ion cuza in anul 1864 cand un numar de tarani au fost improprietariti si in preajma satului Ariciu, construind si acestia casute pe malul stang al rauletului amintit pe niste terenuri rupte din mosia unui arendas camatar Nicolae Zenov. Taranii impropietariti neavand vite si unelte agricole erau nevoiti sa munceasca pe mosia arendasului respectiv, care cu ajutorul satenilor a considerat necesara ridicarea unei scoli si o biserica care exista si astazi,dar ca urmare a cutremurului de pamant de la 4 martie 1977 biserica nu mai este folosita fiind grav avariata.

Cele cinci sate care alcatuiesc comuna Salcia Tudor sunt locuite de aproximativ 3000 de oameni care se ocupa cu agrigultura – cultivarea cerealelor si plantelor tehnice – si cu cresterea animalelor: bovine şi in special ovine – specifica zonei este “Telemeaua de Gulianca”, telemea din lapte de oaie, fabricata la stana, cu gust specific datorat solului saturat al pajistilor cu flora specifica.

turma de oi

www.primariabraila.ro

Primaria Braila

www.presidency.ro

Presedintele Romaniei

www.gov.ro

Guvernul Romaniei

www.braila.anofm.ro

ANOFM Braila

www.e-guvernare.ro

e-Guvernare.ro

poca banner mai 1

Sipoca 35

www.sts.ro/ro/despre-112

Camera Deputatilor