Festivalul de folclor “Constantin Ganescu” la Salcia Tudor
Faza intermediara sau intercomunala a Festivalului de Folclor Constantin Ganescu a inceput pe 7 martie, in comuna Salcia Tudor, la Caminul Cultural. in aceasta etapa a concursului au participat concurentii preselectati din comunele Silistea, Vadeni, Maxineni si Salcia Tudor: Formatia de dans SMCL a scolii din Silistea, doi solisti instrumentisti si patru soliste dansatoare din aceeasi localitate, Formatia de dans a scolii Vadeni, Formatiile de dans Corbeanca din satul Corbu Nou si Floricica a Liceului Matei Basarab din Maxineni. Comuna gazda, Salcia Tudor, a fost reprezentata cu succes de formatiile : Mugurasii Tudorencelor (clasele I- IV si V- VIII), Tudorencele si trei solisti instrumentisti.
La sectiunea ‚Dans Popular’, categoria de vârsta 6-11 ani, au câstigat Formatiile Mugurasii Tudorencelor – sat Cuza Voda, comuna Salcia Tudor – premiul I si Corbeanca – sat Corbu Nou, Comuna Maxineni, premiul II. La categoria de vârsta 11-15 ani, formatia de dans Mugurasii Tudorencelor, clasele V-VIII din Comuna Salcia Tudor a câstigat premiul I, iar formatia scolii cu clasele I-VIII din Comuna Vadeni, premiul al II-lea. Formatia Floricica a Liceului Matei Basarab din Comuna Maxineni a ocupat locul I la categoria de vârsta 15- 18 ani, iar Tudorencele din comuna Salcia Tudor au câstigat premiul I la categoria adulti.
La sectiunea ‘Solisti Instrumentisti’, categoria de varsta 6-18 ani, acordeonistul Boitas Marian Gigi din comuna Silistea a ocupat locul II (la aceasta categorie de vârsta niciun concurent nu a acumulat un numar suficient de puncte pentru a ocupa locul I). La categoria adulti, Dobrin Constantin din comuna Salcia Tudor a câstigat premiul I , la fluier, iar Mocanu Ion din aceeasi comuna, premiul al II – lea, la acordeon.
Jurizarea a fost facuta de specialisti in domeniile muzica si dansuri traditionale, cu experienta in domeniul folcloric: fostii elevi ai maestrului Constantin Ganescu – coregrafii Placutaris Rodica si Marinica Virgil, solista de muzica populara Maria Radu, profesor de muzica Baciu Ana –Maria, cât si de presedintele executiv al Fundatiei Fiii Brailei, doamna Georgeta Grigoras, presedintele juriului. Criteriile in baza carora juriul a realizat aprecierea concurentilor au vizat: autenticitatea costumului popular, a dansurilor si a cântecelor specifice zonei etnofolclorice a judetului Braila.