Branza de Gulianca – Brand European
Branza de Gulianca
Fermierii din zona comunei Salcia Tudor ajutati de consiliul local incearca sa-si promoveze branza de oi transformand-o intr-un brand european, pentru a fi recunoscuta ca un produs traditional romanesc.
Branza de gulianca este un sortiment de branza obtinut din lapte de oaie.La dimensiunile normale, la concentratia saramurei folosite, mijlocul feliei este foarte putin sarata fata de partea din exterior a feliei asigurandu-se un gust placut la consumare, ceea ce face inconfundabila pe piata.
Materii prime:
Laptele utilizat este crud, procesat in primele 2 ore dupa muls, cheag natural din stomacel de miel si sare.
Principalele caracteristici ale produsului:
-Forma sferica ovala, de diferite dimensiuni, in felii de 3 kg pana la 1 kg
-Aspect exterior: suprafata curate si neteda , fara defecte de denivelari, fara coaja, se admit urme de sedila;
Aspect interior:
-pasta curate omogena, fara crapaturi si impuritati, se admit mici si rare goluri de presare si ochiuri de fermentare lactic.
-miros placut, specific branzei fermentate, fara miros strain
-culoare alb-galbuie
-consistenta densa, masa fina, unctuoasa, compacta, uniform legata, usor sfaramicioasa, dar nu fragile, avand aspect portelanos in sectiune cu mici goluri de aer, fara corpuri straine.
Branza de gulianca, este un produs care se obtine din lapte de oaie, rasele predominante crescute in zona fiind Turcana si Tigaie, rase rezistente la conditiile din zona si adaptate de localnici din cele mai vechi timpuri.
Hrana animalelor.
In cadrul comunei Gulianca, pasunatul oilor este sub indrumarea Primariei, aceasta punand la dispozitia oierilor parcele destinante special acestui scop si care figureaza in evidente cu numarul topometric, suprafata si lucrarile care sunt executate, precum si proprietarii de animale care au inchiriat terenul.
Materia prima: mulgerea oilor se face manual, existand un registru in care se inregistreaza cantitatea de lapte obtinut si numarul de oi mulse.
Prelucrarea laptelui:cantitatea de lapte de muls, intra in prelucrare, produsul finit obtinut, se inregistreaza pe loturi.Loturile reprezinta cantitatea de cas obtinut de la un singur muls, deoarece laptele se prelucreaza crud, nu este amestecat cu alte loturi.
Formarea casului se realizeaza in trei etape in scopul eliminarii zerului:
-pe crinta casul se rupe in bucati cu latura de 8 – 10 cm, urmata de autopresarea prin strangerea sedilei timp de 5 min
-ruperea casului in bucati de 4- 5 cm urmata de autopresare prinstrangerea sedilei timp de 5 min
-ruperea casului in bucati de marimea unei alune si se autopreseaza 10 min prin strangerea casului in sedila, urmata de o presare cu ajutorul unei greutati aplicata pe un capac de lemn.
Presarea se considera temrinata cand apar picaturi rare de zer limpede.
Zerul rezultat din aceasta presare se numeste “jant”. Jantul se strange intr-un putinei, iar dupa cateva zile se incepe baterea lui, rezultand untul.